Menu

Beeldbank Groningen

?

Wat is Beeldbank Groningen?

Op Beeldbank Groningen kunt u historisch beeldmateriaal vinden van Groningen, zoals foto’s, ansichtkaarten, prenten en geografische kaarten. Beeldbank Groningen is een initiatief van de Groninger Archieven. Het is een samenwerkingsverband tussen verschillende archieven, waterschappen, historische verenigingen en musea in de provincie Groningen die een beeldcollectie beheren. Elke deelnemer is zelf verantwoordelijk voor zijn collectie..
 

Hoe kan ik slim zoeken?

Zoeken met een wildcard
U kunt een * voor of na een woord zetten, dat één of meerdere tekens vervangt. Bijvoorbeeld motor* zoekt op ieder woord dat met motor begint: motor, motoren, motorfiets etc. *lantaarn levert niet alleen een lantaarn, maar ook straatlantaarn, gaslantaarn enz. En met *lantaarn* vindt u ook gaslantaarns.
Filteren
Onder het zoekvak ziet u een rij filters (Documenttype ˇ, Gemeente ˇ, Plaats ˇ , Vervaardiger ˇ, Deelnemer ˇ enz.). U kunt uw opbrengst beperken door op een van de filters te klikken. Er opent zich dan een uitvalscherm met zoekvak. De naam van het filter waarin u zoekt, wordt groen weergegeven. Let op: het filter blijft aan staan bij een volgende zoekactie.
Zoeken binnen de collectie van een deelnemer
Onder het tabblad Deelnemers staat een lijst van alle deelnemers aan de beeldbank. Klik op de naam van de deelnemer. U komt op de homepage van de deelnemer. Rechts op de pagina ziet u een link Bekijk alle beelden >. Klik op deze link en u ziet alle beelden uit de collectie van deze deelnemer. Boven de plaatjes ziet u in een groen blokje: x naam deelnemer. Dit betekent: gefilterd op: Deelnemer. Als u nu een zoekactie uitvoert, zoekt u alleen in de collectie van deze deelnemer.
Andere mogelijkheden om het aantal zoekresultaten te verkleinen
U kunt bepaalde woorden uitsluiten van uw zoekactie. Bijvoorbeeld: u zoekt op ‘paard’ maar u wilt de combinatie met een wagen uitsluiten. U vult uw zoekactie aan met: -wagen (liggend streepje met het woord er aan vast). Ook kunt u een bepaalde woordcombinatie tussen aanhalingstekens (“) zetten bijv. “paard en wagen”. U krijgt dan alleen resultaten met deze woordcombinatie.
 

Ik zie afbeeldingen die ik helemaal niet gevraagd heb. Waarom krijg ik bijvoorbeeld foto’s van Leek te zien als ik om Oldekerk vraag?

Het systeem zoekt door de hele tekst. Het woord waarop u gezocht hebt komt ergens in de beschrijving voor. Bijvoorbeeld: U krijgt een foto van Leek te zien omdat in de beschrijving staat: weg van Leek naar Oldekerk. Via de filtermogelijkheden kunt u de opbrengst beperken.
 

Ik krijg veel minder foto's dan ik verwacht had. Hoe kan dat

* U hebt misschien (te) veel zoekwoorden ingevoerd.
* Er kan sprake zijn van spellingsvariaties.
* Misschien staan er nog filters aan die u weg kunt klikken.
* U kunt ook gebruik maken van een wildcard (*). Kijk ook onder het kopje Slim zoeken op deze pagina.
En het is natuurlijk ook mogelijk dat er weinig of geen beeldmateriaal voor handen is.
 

Kan ik foto’s van Beeldbank Groningen downloaden?

Deels. De foto’s die u gratis kunt downloaden herkent u aan het ontbreken van het watermerk. Klik op  om te downloaden. Deze foto’s zijn vrij van auteursrechten. U kunt ze dus vrij gebruiken. Bij publicatie wordt een goede bronvermelding op prijs gesteld.
 

Is het mogelijk een foto uit de Beeldbank Groningen te bestellen?

Beeldbank Groningen is in eerste instantie bedoeld om historische foto’s te zoeken en bekijken. Of het mogelijk is een foto te bestellen hangt af van de betreffende collectiebeheerder.
U bestelt een foto door te klikken op het winkelwagentje onder de desbetreffende foto. Bij dit icoontje: handelt de deelnemer die de foto in zijn collectie heeft, de bestelling zelf af. Voor informatie over de mogelijkheden (plus kosten en condities) van het bestellen van een foto dient u in dat geval rechtstreeks contact op te nemen met de beheerder van de desbetreffende fotocollectie. Contactgegevens van de collectiebeheerder vindt u op de homepage van de desbetreffende deelnemer. De Deelnemerslijst vindt u onder het tabblad Deelnemers.
Bij dit icoontje: loopt de bestelling geheel geautomatiseerd via de webwinkel. U kunt alleen een bestand bestellen. U volgt de aanwijzingen op het scherm.
Let op: niet alle rechthebbenden hebben toestemming gegeven om een foto na te bestellen. Het kan dus zijn dat u een foto alleen kunt bekijken. Als u een foto bestelt, is dat uitsluitend voor privé-gebruik.
Wilt u de foto gebruiken voor social media, website, boek of wat voor publicatie dan ook, moet u toestemming vragen aan degene, die de auteursrechten op die foto bezit.
OF:
Wilt u de foto gebruiken voor social media, website, boek of wat voor publicatie dan ook, neem dan contact op met de deelnemer die de foto in de collectie heeft (gegevens onder het tabblad Deelnemers), o.v.v. identificatienummers dan wel omschrijving beeld(en). Levering en voorwaarden verschillen per deelnemer. Als het Afbeeldingen betreft uit de collectie van de Groninger Archieven kunt u bestellen via het formulier beeld bestellen (hier te selecteren).
 
Groninger Archieven: Levering onbewerkte beelden in jpg-formaat, €6. Op verzoek tif-formaat, €6 per beeld. Extra groot scannen origineel mogelijk tegen meerprijs €25. Voor gebruik op internet, ook sociale media, worden de beelden in sommige gevallen bewerkt en voorzien van beeldmerk GrA onderaan in een hoek. Voor de illustratieverantwoording/credits leveren wij ook een lijst: fotograaf (maker), Groninger Archieven (identificatienummer) Voorbeeld: Foto Joël de Lange, Groninger Archieven (2437_919) Ook verzoeken wij om een presentexemplaar van de publicatie voor onze bibliotheek. Postbus 30040, 9700 RM Groningen of digitaal: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 

Waarom lukt het niet om een foto te bestellen?

- De afbeelding is vrij van auteursrechten en daarom gratis downloadbaar. U herkent dergelijke afbeeldingen aan het ontbreken van het watermerk
- De rechthebbende heeft geen toestemming gegeven om de afbeelding voor nabestelling ter beschikking te stellen
 

Kan ik zelf een foto plaatsen op de beeldbank?

Nee, dat kan niet. Op de beeldbank staan alleen foto’s die behoren tot de collectie van de deelnemers. Deze houden zich altijd aanbevolen voor nieuwe foto’s.
 

Hoe kom ik in contact met een van de deelnemers aan de beeldbank?

Alle deelnemers aan Beeldbank Groningen vindt u onder het tabblad Deelnemers. De contactgegevens vindt u wanner u klikt op de naam van de deelnemer met wie u contact wilt opnemen.
 

Hoe is het geografisch trefwoord opgebouwd?

De geografische aanduiding bestaat uit gemeente – plaats – straat. Alleen voor de stad Groningen geldt: gemeente – wijk – straat. Het geografisch trefwoord geeft de hedendaagse benaming aan.
 

Hoe komt het dat op het kaartje een verkeerde plaats wordt aangeduid?

De plaats wordt door het systeem bij benadering aangegeven, vaak in het midden van de betreffende straat. Het is met ingang van de vernieuwde website in 2015 mogelijk om een plaats vrij exact aan te geven. Dit moet handmatig gebeuren en het kost te veel tijd om dat achteraf voor alle geplaatste foto’s te doen. In de loop van de tijd zullen steeds meer foto’s een exactere plaatsbepaling krijgen.
 

Kan ik foto’s die ik bekeken heb ook bewaren?

Op de beeldbank zelf opslaan als favoriet is niet mogelijk.
Elke afbeelding is voorzien van een permalink . Deze kunt u kopiëren en op uw eigen computer bewaren. U kopieert de link door op het icoontje achter de link te klikken.
 

Kan ik ontbrekende informatie toevoegen aan een foto van Beeldbank Groningen?

Ja, dat kan. Beeldbank Groningen bevat op dit moment zo’n 278.500 beelden. Een schat aan informatie over stad en provincie Groningen en haar inwoners. De foto’s en afbeeldingen op de Beeldbank zijn zo goed mogelijk beschreven, maar soms niet compleet. Daar kunt u bij helpen! Herkent u bijvoorbeeld personen op een foto of klopt volgens u de vermelde locatie niet? Meld dit in het reactieformulier dat bij elke afbeelding staat.

Door op het icoon 'Reageren' bij de afbeelding te klikken, komt u bij het reactieformulier. U hoeft alleen de velden in te vullen waar u meer over weet. Vink het toestemmingsvakje aan en klik op de knop 'Verstuur' .

Wij controleren de gegevens en voegen ze vervolgens toe aan de beschrijving. Zo maken we samen de geschiedenis van Groningen in beeld een stukje completer.

Hoe kan het dat ik geen afbeelding zie van mijn gevraagde foto?

Het kan zijn, dat de foto niet geplaatst mag worden i.v.m. het auteursrecht. Betreft het een foto uit de collecties van de Groninger Archieven, dan kunt u de foto in de studiezaal bekijken. Op dit moment is het alleen mogelijk onze studiezaal te bezoeken met een afspraak, kijk voor meer informatie op de website van de Groninger Archieven. Het is ook mogelijk, dat de foto (nog) niet geplaatst is. Mogelijk is er technisch iets niet in orde. Wanneer u dit tegenkomt, laat het ons weten.
 

Voor wie is Beeldbank Groningen bedoeld?

Beeldbank Groningen kent een publiekskant en een beheeromgeving. Via de publiekskant biedt de beeldbank iedereen met een internetaansluiting toegang tot historische foto’s over Groningen. Aan het gebruik van de publiekskant zijn geen kosten verbonden.
De beheeromgeving van deze beeldbank is bestemd voor cultuurhistorische organisaties in Groningen die historisch fotomateriaal beheren. Via de beheeromgeving biedt de beeldbank hen een modern en efficiënt instrument om hun verzameling historische foto’s te beheren en toegankelijk te maken via internet.
Aan deelname aan de beheeromgeving kunnen kosten verbonden zijn. Als uw organisatie wil deelnemen aan de beheeromgeving, kunt u Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. opnemen met de hoofdbeheerder, Groninger Archieven.