Gemeente Pekela

Pekela is strategisch gelegen tussen de kernen Winschoten, Stadskanaal en Veendam. Het ligt in de Veenkoloniën en heeft een bijzonder verleden van turfwinning, zeevaart, talrijke scheepswerven en de industriële revolutie.


Pekela heeft net als de omringende gebieden veel te bieden. Een toenemend aantal mensen ziet Pekela als een aantrekkelijke woon-/werkgemeente met een goed leefklimaat, een goed voorzieningenniveau en met een rijk verenigingsleven. Pekela beschikt dan ook over een aantal zogenaamde kwaliteitslocaties, waar velen hun woonwensen inmiddels hebben kunnen realiseren. Ondernemers kunnen in Pekela goed uit de voeten. De meer dan 160 bedrijven vertegenwoordigen vele branches en zijn gevestigd op een vijftal bedrijfsterreinen verspreid over de gemeente.


Binnen de gemeentegrenzen bestaat er ook volop de gelegenheid om te recreëren. Het water neemt daarbij een belangrijke plaats in, want over de gehele gemeente verspreid zijn er mogelijkheden tot ontspanning op, in of aan het water. U kunt zwemmen, surfen en vissen bij recreatieplas het Heeresmeer, Plan Oud Alteveer in Nieuwe Pekela en aan het Plan Zuid in Oude Pekela.


Door de reconstructie van het Pekelder Hoofddiep in de tachtiger jaren heeft de gemeente min of meer een gedaanteverwisseling ondergaan. Er is nu sprake van een rustieke waterloop, voorzien van schoon water, nieuwe beschoeiingen en kaden, kadeversieringen, kunstwerken, nostalgische verlichting, 33 bruggen en 4 sluizen. De reconstructie vormde de afsluiting van een historische periode, maar tevens het begin van een nieuw tijdperk. De jachthaven in Oude Pekela is gelegen ten noordoosten van de woonbebouwing. Het Pekelder Hoofddiep maakt deel uit van het Groninger vaarcircuit. Voor fietsers is er het uitgebreide fietsknooppuntensysteem. Langs het Pekelder diep zijn veel oude panden te bewonderen. Van met name door de bekende architect Jan Kruijer(1889-1965) stijl Amsterdamse School zijn er in de beide Pekela’s zo’n 90 panden ontworpen.


Voor mensen met een rustiger tempo zou u de Stolpersteinroute kunnen gaan wandelen. De Duitse kunstenaar Gunther Demmig ontwierp kleine gedenktekens voor mensen die vanwege het naziregime zijn omgekomen gedurende de Tweede Wereldoorlog. De stenen liggen in het trottoir voor de huizen van de 131 joodse slachtoffers en 16 verzetsstrijders. Ook is er nog de oude scheepswervenroute die u zou kunnen wandelen.


U kunt een bezoek brengen aan het museum Westers, een deel van een oud kapiteinshuis aan het Pekelder Hoofddiep in Nieuwe Pekela. Hier wordt het interieur van een zeevaarder getoond en vele van door hem meegebrachte souvenirs van verre reizen uit de periode van de 19e eeuw.


In Pekela zijn ook diverse kunstwerken te bewonderen en staan er nog twee historische molens. Korenmolen “De Zwaluw” uit 1891(nog in gebruik) in Nieuwe Pekela en koren- en pelmolen “Onrust” uit 1850 in Oude Pekela.


De strokartonindustrie speelde een belangrijke rol in de industriële ontwikkeling van Pekela. Nergens in Nederland stonden zoveel strokartonfabrieken en nergens anders leeft deze bijzondere geschiedenis nog zo voort. Het kunstwerk van een buste van wijlen de heer Fré Meis (1921-1992) is een eerbetoon en staat nabij de Wedderklap. Hij was een Nederlandse politicus, Volksvertegenwoordiger voor de Communistische Partij, actievoerder, stakingsleider en vakbondsman. Het kunstwerk is tevens een herinnering aan de stakingen in de strokartonfabrieken, periode eind zestiger jaren.


De Stichting Siepco is gehuisvest in de strokartonfabriek Free & Co in Oude Pekela. Deze voormalige fabriek uit 1904, heeft periodes van succes en tegenslag gekend. Noodgedwongen fusies leidden ertoe dat de fabriek in 1974 werd overgenomen en uiteindelijk in 1979 zijn deuren moest sluiten. Een enthousiaste groep vrijwilligers heeft zich sterk gemaakt voor het behoud van het pand. De Stichting Siepco heeft als doel de industriële geschiedenis, waaronder de strokartonindustrie, voor een breed publiek te presenteren.



 



 

Adresgegevens

Adres
Raadhuislaan 8
PC/Plaats
9665JD Oude Pekela
Telefoon
0597-617555
Neem contact op
Bekijk de beelden van: Gemeente Pekela